Angst voor de bevalling

Sommige vrouwen vinden het spannend om te gaan bevallen en dat is helemaal niet zo gek. Je hebt geen idee wat er komen gaat en niemand kan je precies vertellen hoe het zal verlopen. Gelukkig wordt er tegenwoordig veel kennis gedeeld over bevallen en zijn er allerlei soorten cursussen te volgen die jou helpen om je voor te bereiden. Ondanks deze mogelijkheden kan het zijn dat je toch opziet tegen de bevalling.

Het kan zijn dat je veel bezig bent met de aanstaande bevalling. Je denkt bijvoorbeeld na over wat er kan gaan gebeuren, je ervaart veel spanning wanneer je er aan denkt of er ontstaan andere (angst-) klachten zoals piekeren, somberheid, nachtmerries of het vermijden van het praten over de (aanstaande-)bevalling. Het kan je eerste bevalling zijn of het kan voortkomen uit een eerdere bevalling. De vorige bevalling kan je als negatief of zelfs traumatisch ervaren hebben.

De angst kan verschillende vormen hebben.
Je kunt bang zijn voor de pijn, voor je gezondheid van jezelf en/of je kindje of het gevoel komt voort uit angst voor een keizersnede. Je kunt ook angst ervaren voor een ‘klein stukje’ van de bevalling bijvoorbeeld voor een episiotomie (een knip), uitscheuren of bijvoorbeeld voor het stukje dat je mag gaan persen. Er zijn veel voorbeelden te benoemen en je bent dan ook zeker niet de enige.

Uit onderzoek blijkt dat 10 tot 20% van de zwangere vrouwen, bevalangst ervaart. Dit percentage zou nog wel eens veel hoger kunnen zijn omdat niet alle zwangere vrouwen zich uiten over hun bevalangst en er schaamte heerst over dit onderwerp; ‘het moet leuk zijn en je moet blij wezen dat je een kindje krijgt’. Maar dat is niet altijd het geval.

Bevalangst kan je dagelijks leven beïnvloeden, praat hierover met je verloskundige of gynaecoloog en/of neem contact met mij op. Met enkele sessies kan Bij Tonia je al helpen.